Opleiding ballonvaarder

Heb jij ooit ook met je ouders achter een luchtballon gereden? Was op dat moment ballonvaarder worden je kinderdroom? Indien je nog altijd, graag je opleiding ballonvaarder wenst te voltooien, dan kan David je hierbij helpen.

Leren ballonvaren vraagt uiteraard wat tijd, maar het is de meest fantastische hobby of job dat je jezelf kan wensen.

Een opleiding ballonvaarder bestaat uit een medische test, een theoretische opleiding en een praktische opleiding. De medische test gebeurt altijd bij een erkende geneesheer aangesteld door het bestuur der luchtvaart. Voor het leren ballonvaren heb je een Klasse 2 medische verklaring nodig.

Wanneer je je medische attest hebt, kan je beginnen met zowel het theoretische gedeelte als met het praktische gedeelte.

Hoe lang duurt een opleiding ballonvaarder?

De opleidingsduur hangt af van uiteraard het Belgische weer, alsook van de tijd die de leerling heeft. Je moet rekenen tussen de 1 à 2 jaar.

Tijdens het theoretische gedeelte moet je slagen voor volgende vakken: Reglementering, Meteo, Navigatie, Communicatie (met de luchtverkeersleiding), Aerostatica en Human performance.

De praktijkopleiding wordt in samenspraak met ons gestart. Hiervoor kan je kiezen een luchtballon te huren of er één te kopen. Tijdens de praktijkopleiding spenderen wij aandacht aan de vluchtvoorbereiding, checklists, normale procedures, noodprocedures, het effectieve vliegen, naderingen, landingen….

Na de praktijkopleiding bij ons ben je volledig klaar om je examen afteleggen. Je krijgt een BPL (Balloon Pilot License) afgeleverd. Wens je commercieel ballonvaarder te worden dit is ook mogelijk, maar hier heb je een CPL vergunning voor nodig.

Mag ik met alle luchtballonnen varen na mijn opleiding?

Hierop is het antwoord eenvoudig, er zijn verschillende groepen opgedeeld volgens grote van de ballon.

Groep A is de laagste groep tot 100 uur deze luchtballon mag een maximum volume hebben tot 3400 m³.

Groep B is de groep vanaf 100 uur tem 200 uur en hiermee mag je varen tot 6000 m³

Groep C begint te tellen vanaf 200 tem 300 uur en met deze groep mag je ballonvaarten doen tot 10 500 m³

Groep D is de grootste groep, als je deze groep hebt mag je met alle groepen vliegen en deze telt vanaf 300 uren en mag je met alle luchtballonnen varen groter dan 10 500 m³

Luchtballon kopen of huren

Bij C-Air kan je de keuze maken wens je zelf een luchtballon te kopen of verkies je een luchtballon te huren. C-Air is verdeler van de Franse ballonfabrikant ‘Chaize ballons’ dat al sinds 1975 luchtballonnen ontwerpt en verdeelt over heel de wereld.

Naast een nieuwe ballon kunnen wij je ook perfect begeleiden met de aankoop van een tweedehands luchtballon.

Wij helpen je graag verder om je te begeleiden in de aankoop van een nieuwe luchtballon of de start van de opleiding ballonvaarder.

Bekijk ons aanbod
al onze ballonvaarten
Cadeaubons
Bestel een cadeaubon