Hoe werkt een luchtballon?

Luchtballon de werking

Veel mensen vragen zich waarschijnlijk af waarom vaart een luchtballon en hoe werkt dit? Met enkele grote ventilatoren wordt er lucht in de ballon geblazen. De brander zorgt ervoor dat deze lucht wordt verwarmd. Deze lucht lichter is dan de omringende lucht waardoor de ballon zal stijgen. De hoogte wordt vervolgens geregeld door de lucht verder op te warmen of te laten afkoelen.

Welke krachten werken er in op een ballon?

Tijdens een ballonvaart zijn er 2 krachten die op een luchtballon inwerken, deze krachten werken dan nog in tegenovergestelde richting:

  • De kracht van het gewicht
  • Een opwaartse draagkracht

Voor het gewicht moeten we rekenen op de het zeil, mand, brander, flessen, passagiers, maar ook het gewicht van de lucht in de ballon.

De opwaartse kracht kan worden verklaard als de wet van Archimedes. Volgens deze wet ondervindt een voorwerp in dit geval de ballon een opwaartse kracht, die gelijk is aan het gewicht van de verplaatste hoeveelheid lucht.

Indien we de lucht in de luchtballon verder verwarmen zal deze lucht uitzetten, waardoor er lucht uit de ballon stroomt en het gewicht afneemt.

welke krachten werken er in op een luchtballon

Onderdelen van een luchtballon

Nu hebben we het al gehad over der verschillende krachten die op een ballon kunnen inwerken, maar misschien is het interessant om de onderdelen ook even te bekijken.

De luchtballon

De luchtballon heeft een genaaide constructie en is gemaakt van nylon met een hoge treksterkte. Deze stof is gecoat zowel langs binnen als buiten om hem luchtdicht te maken en te beschermen tegen het zonlicht. Op het nylon worden er laadbanden aangebracht dit is eigenlijk het geraamte van de luchtballon. Aan de uiteinden van de laadbanden worden er kabels bevestigd die ervoor zorgen dat de mand eraan kan bevestigd worden.

De panelen aan de onderkant van de ballon zijn gemaakt van nomex, dit is een hittebestendige stof zodat die ervoor zorgt dat de vlam geen hitteschade kan creëren.

Het nylon kan je in allerlei vormen en kleuren laten maken. Wij van C-Air ballonvaarten werken samen met Ballons Chaize een franse ballonfabrikant.

Bekijk ons aanbod
al onze ballonvaarten
Cadeaubons
Bestel een cadeaubon