Hoe hoog vliegt een luchtballon?

In deze blogpost kom je te weten hoe hoog een luchtballon vliegt en welke factoren die hoogte bepalen.

Hoe hoog vliegt een luchtballon?

In theorie kan een luchtballon hoogtes halen tot wel 4.500m. Ga je hoger dan wordt de lucht te ijl en is er te weinig zuurstof voor branders en passagiers. In de praktijk vliegt een hete luchtballon met passagiers aan boord op een hoogte van om en bij de 300m. Daarnaast moeten wij als commerciële ballonvaarder ook de wettelijk bepaalde maximale hoogtes respecteren. Zo komt het dat we vaak ook niet veel hoger dan 1km vliegen. In bepaalde zones in Vlaanderen mag je dan weer hoger of lager vliegen dan in andere.

Wij vliegen uiteraard steeds op de hoogte die, rekening houdend met bovenstaande, een optimale zichtbaarheid en beleving verschaft aan onze klanten.

Wat zorgt ervoor hoe hoog een luchtballon vliegt?

Een hete luchtballon kan niet zo hoog vliegen als een heliumballon. Een luchtballon stijgt danzij het verschil in dichtheid van de lucht in de ballon en de dichtheid van de lucht rond de ballon. De dichtheid is daarbij het aantal kilogram stof per kubieke meter. Van zodra de dichtheid van de lucht rondom de ballon hoger is dan de dichtheid van de lucht die zich in de ballon bevindt, zal er een opwaartse kracht ontstaan. Hierdoor zal de ballon stijgen. Hoe hoger je stijgt, hoe kleiner de dichtheid van de lucht rondom de ballon zal worden. Op een bepaald moment zal de dichtheid van de lucht rondom de ballon gelijk zijn aan de dichtheid van de lucht in de ballon. Daardoor zal de ballon zich kunnen laten drijven op de lucht.

In de bergen komen je al veel sneller in de zogenaamde dunne lucht, waardoor je minder hoog zal kunnen vliegen dan pakweg aan onze Belgische kust.

Met heliumballonnen kan je veel hoger gaan. De ballon wordt steeds groter naarmate de ballon stijgt en de lucht dunner ijler wordt. Uiteraard is er ook een limiet aan de rekbaarheid van een heliumballon, maar ze kunnen toch tot wel 15km hoog vliegen.

Zou je graag meer weten? Neem dan contact met ons op. Of bekijk alvast ons aanbod.

Bekijk ons aanbod
al onze ballonvaarten
Cadeaubons
Bestel een cadeaubon