Ballonvaart ochtend of avond?

Vliegen luchtballonnen enkel ‘s ochtends en ‘s avonds? Dit is de vraag die veel mensen zich afvragen. Zeker in de zomer is dat het geval. Dit heeft uiteraard niets te maken met het feit dat ballonvaarders ochtend- dan wel avondmensen zijn. Wel met het feit dat luchtballonnen heel erg onderhevig zijn aan de zogenaamde thermiek.

Thermiek is dan weer een moeilijk woord voor warme, stijgende lucht. Deze ontstaat bij het opwarmen van de aarde door de zon. Daarbij wordt de onderste luchtlaag opgewarmd. Zoals je misschien wel weet is warme lucht lichter dan koude lucht. De warme lucht gaat dus stijgen. Afhankelijk van het feit of de bodem bestaat uit kleigrond, zandgrond, leemgrond … zal de lucht erboven sneller dan wel langzamer opwarmen. Bij het stijgen van de warme lucht ontstaan er zogenaamde thermiekbellen. Het zijn die bellen die gebruikt worden door vogels, maar ook zweefvliegtuigen of parapentes om omhoog te vliegen. Zij maken als het ware letterlijk gebruik van een lift. De snelheid waarmee zo’n thermiekbel stijgt wordt bepaald door het temperatuurverschil tussen de omgevingslucht aan de ene kant en de temperatuur in de thermiekbel aan de andere kant. Heel simpel, hoe groter het temperatuurverschil, hoe sneller de thermiekbel stijgt. De grootste kans op thermiek heb je wanneer de zon het hoogst staat.

Thermiek tijdens het ballonvaren

Die thermiek bemoeilijkt het varen met een luchtballon. Door de warme stijgende lucht gaat de ballon veel sneller varen en heb je minder controle over het vaartuig. Door dit natuurfenomeen is het quasi onmogelijk voor de piloot van een luchtballon om een stabiele en veilige koers aan te houden. Vandaar vliegen luchtballonnen enkel ‘s ochtends en ‘s avonds wanneer er bijna geen sprake is van thermiek. Voor wie toch liever tijdens de dag een vlucht zou willen maken, bereid je dan voor op extra koude temperaturen. Tijdens de winter kan je namelijk wel perfect overdag vliegen omdat er dan bijna geen thermiek aanwezig is.

Contacteer ons en kom te weten om hoe laat je best je wekker zet.

Bekijk ons aanbod
al onze ballonvaarten
Cadeaubons
Bestel een cadeaubon